Prioritet našeg uzgoja nije samo oku lijep mačić, u standardu, mačić uzgajan s ljubavlju, socijaliziran. Naš prioritet je i zdravlje.

Bez obzira što FIFe asocijacija zahtjeva testove na genetske bolesti te je te testove potrebno dostaviti našem društvu kako bi bili izdani rodovnici, naše uzgojne mačke imaju zdravstvene pretrage i ovjerene certifikate o njihovom zdravlju i da nismo obavezni iste raditi.

Genetske i zarazne bolesti mogu biti štetne za kvalitetu mačjeg života ali i za kvalitetu same uzgajivačnice.

Kod mačića u dobi 3-5 mjeseci , kada napušta svoj dom, često ne pokazuje simptome nasljednih bolesti. Neke od pretraga (ultrazvuk i rentgen) zato se i rade puno kasnije, u dobi od godinu dana, dvije godine, pa čak i pet godina starosti mačke.

Jako zeznuto! Svjestan i odgovoran uzgajivač nikada Vam neće moći dati garanciju ali samim time što je sve učinio da u uzgoju ima samo testirane mačke na genetske bolesti, donekle je velika šansa da mačić ne može oboljeti od nasljednih bolesti.

Genske testove na HCM, PKD i SMA radimo u Animal DNA Australija od samog početka, prije 10 godina. Testovi na genetske bolesti priznaju se i od predaka, tako da nije potrebno njihovu djecu testirati, koju koriste uzgajivači u uzgoju.

No, kada se radi o ultrazvuku srca i rentgenu kukova, zaraznim bolestima mačaka – FeLV i FIV, parazitima kao što je giardija i trakavica od čega mogu teže oboljeti ljudi, naročito mala djeca, starije osobe, osobe sa oslabljenim imunitetom, neke sporedne bolesti koje uzgajivač primjećuje kod određenih jedinki, takve se stvari moraju držati pod godišnjom kontrolom, bez obzira na dob uzgojne mačke. U našem felinološkom društvu, za uzgojnu mačku, priznaje se jedino certifikat sa Veterinarskog fakulteta što se tiče ultrazvuka srca i rentgena kukova.

ZABRANJENO KOPIRANJE CIJELOG ILI DIJELA TEKSTA BEZ DOZVOLE UZGAJIVAČNICE MAINE COON STARS
www.mainecoons.hr
mcostars@gmail.com

Tajči dizajn d.o.o.