Ja vjerujem u bajke. Tu čarobnu dimenziju životu isprepletenu čitavim spektrom boja sreće, ljubavi i same privilegije što moj život dijelim sa Maine Coon pasminom čini moj život posebnijim.
Nježni divovi, mačke sa psećim karakterom, rep sa glavom mačke, klauni i zabavljači, spretni lopovi – ljudi im često i sa razlogom daju takve opise. Ta pasmina je fantazija, ne samo izgledom već i karakterom koji odudara od svega viđenog. Oni su vrlo samouvjereni i u svakoj situaciji znaju zadržati dostojanstvo. Oni se ne ljute na nikoga i nitko se ne može naljutiti na njih jer njihova dobroćudnost seže do zvijezda i natrag

Izgled, karakter i briga
Izgled, karakter i briga

 

Vrckavost, duboka empatija, plemenitost , suzdržanost, dječja naivnost čini ih savršenim članom ljudske obitelji. Oni su savršene dadilje za ljudske bebe sa kojim kroz igru stvore veliko prijateljstvo. Isto tako i sa drugim vrstama i pasminama, psima i mačkama.
Prema nepoznatim isto neće pokazati agresiju, biti će ljubazni i nježni, uljudno pozdraviti gosta i zatim se popesti na svoj tron pažljivo upijajući sve što gost govori i radi. Gosta će dočekati i otpratiti na prozoru, mičući zavjese kao da im život o tome ovisi. Oni znaju sva zbivanja u kući i izvan nje.
To je mačka i iznimne inteligencije no kao i dijete, pamti ono što mu se sviđa. Nisu zlopamtila, ne čine štetu no koji puta dovedu čovjeka u nedoumicu koliko treba biti oprezan riječima, pokretima i gestama. Oni razumiju i shvaćaju, oni upijaju intonaciju ljudskog tona te zbog toga savršeno komuniciraju s ljudima. To je sigurno pasmina s najviše jedinaka s kojima se kroz laki rad i ogromno povjerenje može raditi kao sa psima – oni donose loptice i igračke, oni pamte ne samo svoja imena već i pojedine naredbe a tome doprinosi i dobar sluh. Bavljenje s njima svakom se vlasniku vraća trostruko i donosi puno radosti. A njihovi talenti i „talenti“ se uvijek iznova otkrivaju.

Maine Coon nije glasna mačka ali je većina njih dosta pričljiva. Njihov glas je na granici predenja i mjauka i dolazi iz grla ali izgovore ga toliko toplo i smireno u nekoliko oktava da čovjeka natjeraju da priča s njim. Često ga se uspoređuje sa cvrkutom ptica i najljepšom muzikom.
Oni neće zamjeriti ljudima što ih nema nekoliko sati na dan kod kuće ali zato kada se vratimo umorni i iscrpljeni sa posla, njihova utjeha šapicama i njuškama na naše obraze je pravi melem za dušu. Da bi nas oraspoložili spremni su svaki dan izvoditi premijeru kao da smo u kazalištu. Tko još može toliko čisto i jednostavno nam izmamiti osmijeh na lice?

Maine Coon pasmina je aktivna i stalno u pokretu. To nije mačka koja će biti na relacija hrana-krevet, njoj treba prostora za igru. Oni će slijediti svog vlasnika u svemu što on radi. Ako im se čini zanimljivo naučit će otvarati slavinu sa vodom, otvarati ormare i kutije pa čak i kuhati sa nama. Njihova fascinacija sa vodom je velika a njihove ogromne i spretne šape neznaju za prepreke. 

Izgled, karakter i briga
Izgled, karakter i briga

I kada dođe konačno vrijeme odmora, neće izabrati topli i mekani jastučić nego obično tvrdo i tamno mjesto. Većinom na nekoj visini gdje i dalje mogu kontrolirati što čovjek radi. Udobno im je svugdje gdje se mogu parkirati uz čovjeka. Ne vole gnjavažu, nisu tipične mačke za krilo, moraju imati svoju neovisnost ali i čovječju blizinu.
Najveća mana im je ta što nisu mačke koje bi mogle samostalno preživjeti vani. Ta njihova dječja naivnost košta ih života. Preko prozora i balkona su u stanju poletjeti za leptirom i pticom a na ulici izaći u susret jurećem autu. Njihov vlasnik se zbog toga mora odreći vlastite udobnosti i napraviti neke preinake u prostoru poput postavljanja mreža na prozore i balkone.

ZABRANJENO KOPIRANJE CIJELOG ILI DIJELA TEKSTA BEZ DOZVOLE UZGAJIVAČNICE MAINE COON STARS
www.mainecoons.hr
mcostars@gmail.com

Tajči dizajn d.o.o.