Prije nego što mačić dođe u Vaš dom, svakako osigurajte svoj dom. Pročitajte o tome više na Siguran dom za mačića.
No, što je sa svim ostalim potrepštinama?

HRANA

  1. Dobro slušajte uzgajivača da pripremite hranu na koju je naučen. Nagli prelazak na novu hranu može završiti proljevom i povraćanjem
  2. Ne kupujte ekonomičnu hranu! Vi želite da je Vaš mačić zdrav i da dugo poživi uz Vas. Hrana u marketima (ekonomična hrana) je puna soli, masti i duže uzimanje iste, u kasnijoj dobi dovodi do problema sa zdravljem – alergije, autoimune bolesti, probavni problemi, stvaranje kamenca u mjehuru, otkazivanje bubrega. Platite jeftino a kasnije plaćate preskupo!
  3. U trgovinama za kućne ljubimce ne zapošljavaju uvijek i veterinare. S druge strane, oni moraju prodati robu a ta roba nije nužno najbolji odabir za Vašeg mačića.
  4. Poslastice – ne pretjerujte s njima! Istraživajući internet možete i sami vidjeti koliko je unutra sastojaka koji nemaju veze sa onim što mačka smije i može unijeti u sebe. Pojačivači okusa, aditivi, konzervansi a u nedostatku toga, da se uštedi, čak i obična marmelada.
  5. Mačića odmalena učite na mokru hranu. Ali ne bilo koju, već samo superpremium kvalitete gdje su vidljivi komadići hrane koju jede. U suhoj i mokroj hrani premium i ekonomične kvalitete često se ne nalazi meso, već otpaci – perje, koža, pandže, kljunovi, soja, svinjetina.

Naše mačke su hranjene isključivo superpremium hranom i nastojimo izbjegavati žitarice. Svaki mačić odlazi u novi dom sa paketićom hrane koji je dovoljan za tjedan dana i na koju je naučen. Postepeno, ako vlasnik želi, može ga naučiti na novu hranu i uvijek smo tu da pomognemo u izboru. Idealno bi bilo svaku mačku hraniti sa sirovim ili lagano poparenim mesom (svježe), no to je često komocija iz koje ne želimo izaći – jednostavnije je kupiti gotovo i dati maci. Od ribe, samo tuna, papaline i račići i to ne više od jednom tjedno. Lignje i tuna iz konzerve za ljudsku upotrebu nikako!
Mliječni proizvodi – sve osim kravljeg mlijeka. Tu ulazi kozje mlijeko, svježi sir, jogurt, acidofil, kefir, malo vrhnja. Izbjegavajte tvrde i masne sireve.

VITAMINSKI I OSTALI DODACI PREHRANI
Također, vitaminske paste trebaju biti isključivo za mačke i prilagođene potrebi. Ne treba sa njima pretjerivati i svakako se savjetujte s uzgajivačem, sa kojom je on zadovoljan. Uz vitaminsku pastu, tu je i malt pasta za lakše izbacivanje loptica dlake, često neopravdano zanemarena. Svi ti dodaci prehrani postoje i u tabletama, ali mace nekako lakše prihvate pastu.
Žumanjak, domaći med, kuhana bundeva, maslinovo ulje, laneno ulje, ulje crnog kima, kokosovo ulje mogu se dodati, nešto od toga, u hranu 2x mjesečno po žličica. U vodu je poželjno dodati par kapi svježeg limuna ali morate biti sigurni da će stvarno i piti tu vodu.Naribana sirova cikla je ipak nešto što većina mačaka voli a puna je vitamina C

Ne postoji jednostavan recept jer svaki je mačić individua za sebe. No, ako primjetite bilo kakve promjene, zamijenite hranu. Imajte na umu da se nekad pravi rezultati trebaju čekati i do 6 mjeseci konstantnog uzimanja.
MAČJI TOALET
Kutija s pijeskom je nešto što morate imati u kući. Bio on otvoreni, zatvoreni – Vaš izbor. Ne stavljajte ga na prometno mjesto već negdje u kutu, daleko od pogleda. Uz zatvorene obično dolazi i lopatica a ako ne, morate je posebno kupiti.

PIJESAK, PELETI, DRVENI GRANULAT,SILIKON
Pijesak postoji sitni i veći, grudajući ili negrudajući. Sitni se obično formira u kugle nakon nužde, dok veći ima dobre apsorpcijske sposobnosti. Možete ga kupiti i u mirisima (dječji puder, lavanda, limun, bor) no svaka mačka ne voli mirise. Loša strana pijeska je da ga ne smijete bacati u wc školjku.
Peleti su sve češće izbor kao zamjena za mačji pijesak. Jeftini, lako nabavljivi, dugo traju. Loša strana je da Vam uz njih treba sito kako bi u kutiji ostali samo neiskorišteni peleti.
Drveni granulati su specijalno izrađena stelja za mačke. U njoj nema ništa što bi moglo naškoditi mački ako poliže šape nakon izlaska iz wc-a jer su organski i biorazgradivi. Loša strana je ta da su dosta skuplji no ipak dugoročno isplativi.
Silikon su prozirne i šarene kuglice koje na sebe uvlače urin. Kada požute, vrijeme je da promijenite sav silikon. Mogu se baciti u wc školjku. Loša strana je da ukoliko se ne vodi redovita briga, brzo se osjeti ustajali miris. Treba pripaziti da ih mačka ne jede jer ako to čini, povezano je sa zdravstvenim problemima.
Izbjegavajte ga učiti na ljudski wc pomoću pomagala. Nije higijenski a s druge strane, neke mačke čekaju da im se vlasnici vrate s posla, pa tek onda ponosno obave nuždu (štetno za zdravlje). Mačke imaju i poriv za sakrivanjem nužde, ogrebat će sve što je u blizini ili iskoristiti cijelu rolu wc papira koju ćete skupljati po podu i bacati.

POSUDICE ZA JELO I VODU
Ne uzimajte plastične! Posudice mogu biti od metala, stakla ili keramike, lako održive. Gledajte da ih jednom tjedno dobro operete u vrućoj vodi i blagoj sapunici. Posudice sa vodom postavite na više mjesta i pratite gdje mačka najviše uzima vodu. Neki će se naučiti piti iz slavine pa je možda najbolje da s vremenom nabavite mačju fontanu. Isto tako, dobar izbor su metalne na nogicama kako se Vaš mačić ne bi zaigrao vodom i prolijao je.
GREBALICE I PENJALICE
Ako imate financijske mogućnosti i prostora, nabavite veće, sa širim stupovima. Mjesto za grebalicu treba biti na mjestu gdje se dosta toga događa ali da ti događaji ne remete njegov mir kada npr dođu gosti. Idealno je u tamnijem kutu ali u blizini prozora kako bi mogao pratiti situaciju vani i imati pregled na ostatak prostorije. Da ne bi nastradali Vaši tepisi i namještaj, štokovi, nabavite i mini grebalice ili otirače te ih razmjestite po ostatku prostorije. Mi smo jako zadovoljni sa Natural Paradise koje nabavljamo sa Zooplus – stabilne su, skoro neuništive, jastuci se mogu izvaditi i oprati. Naravno, pratite i kuda se mačić kreće, pa ako na policama ima vrijednih predmeta i uspomena, na vrijeme ih maknite da ne bi bile oštećene. Maine Coon voli visinu sa koje može promatrati sva
događanja.

JASTUČIĆ ZA SPAVANJE
Neke mačke vole deke, neke otvorene jastučiće, neke brloge – teško je reći koji su najbolji izbor za njih. Ima ih jako puno vrsta, boja, oblika a neke možete i sami napraviti uz minimum znanja o šivanju ili malo kreativnosti sa običnom kartonskom kutijom. No, sve mačke vole toplinu i kada dođe zima, pobrinite se da im bude toplije kako se ne bi prehladili. Upale mokraćnog mjehura su česte kod mačaka a neke prođu i da nismo primjetili jer mačke su majstori u sakrivanju boli.

TRANSPORTER
Uzmite dovoljno veliki već na samom početku, kako bi Vam mogao trajati godinama. Ima ih raznih vrsta, od onih plastičnih, pletenih košara, od tkanine lako sklopivih, pa čak i kao dječja kolica. Učite ga od samog početka da transporter je vezan za izlazak van i putovanje automobilom ili nekim drugim prijevozom kako ne bi izlazak iz kuće povezao samo sa lošim stvarima, kao odlazak veterinaru. Jednom tjedno, vožnja u transporteru po kvartu, može potisnuti tjeskobu i paniku te će mu izlazak postati veselje i rutina. U transporter stavite toplu deku ili jastučić i igračku sa catnipom. Prije izlaska iz kuće dobro provjerite da li je propisno zatvoren. Vožnja u automobilu bez transportera, pa čak i na povodcu, nije preporučljiva – uvijek možete u prometu naglo zakočiti gdje mačka može izletjeti i završiti sa frakturom ili ako je otvoreni prozor, iskočiti u vožnji ili kod prometne nesreće, van i nestati zbog panike.

IGRAČKE
Maine Coon je jako društvena pasmina, koja obožava kontakt sa ljudima. Nemojte čekati da ona Vama pristupi, stvorite emocionalnu vezu s njom preko igre, inače ćete biti jedan od onih koji im je važan samo za jelo i čisti wc. Igra ublažava stres i smanjuje agresivnost i samim time mačić će biti zdraviji. Loptice, miševi, didaktične igračke neka budu tu za njega dok Vas nema kod kuće no svejedno, bez iznimke, nađite 15 minuta dnevno vremena da ga dobro istrčite sa igračkom. Svaka mačka, bilo koje pasmine, može se naučiti trikovima, no Maine Coon-u je čitav svijet velika zabava, pa kroz igru lakše nauče trikove. Ispočetka sa poslasticama a kasnije će poslastice biti zaboravljene, te će stalno tražiti da Vam donosi igračku za bacanje ili davati šapu.

ZABRANJENO KOPIRANJE CIJELOG ILI DIJELA TEKSTA BEZ DOZVOLE UZGAJIVAČNICE MAINE COON STARS
www.mainecoons.hr
mcostars@gmail.com

Tajči dizajn d.o.o.