Njega, briga i zdravlje

 

NJEGA I BRIGA O ZDRAVLJU
Maine Coon je poludugodlaka pasmina mačke. Briga i njega dlake je važna kako se ne bi trebalo posezati za škarama i rezanjem čvorova. Ukoliko se ne vodi briga, na području trbuha i gaćica, utjecajem vlage, često se stvore čvorovi. S druge strane, pravilna prehrana, imunizacija i vitaminizacija iznutra je izravni utjecaj na kožu a samim time i na dlaku. Ako odjednom primjetite da mačka postane potištena, sa masnijim pramenovima, odmah krenite veterinaru – možda je samo neki lakši zdravstveni problem.

N J E G A

ČETKE , ČEŠLJEVI
Furminator ne kupujte! Nije istina da neće biti dlaka, nego je istina da ćete uz mrtvu dlaku oštetiti i zdravu. Češljevi neka budu metalni a četke od veprove dlake. Sa češljem pomažete odstraniti mrtvu dlaku a sa četkom dajete sjaj i lepršavost dlaci. Jednom tjedno je dovoljno isčetkavanje osim kada je vlažno vrijeme, 2-3 x tjedno. Budite uporni i dosljedni kada je vrijeme češljanja, ovo malo biće nema vremena biti dugo na mjestu a ako ga ne učite odmalena, kasnije će biti problem sa češljanjem. Neka bude ugoda i masaža jer kada se stvore čvorovi, nije više ugodno ni za njega ni za Vas.

Njega, briga i zdravlje
  • Njega, briga i zdravlje
  • Njega, briga i zdravlje

ŠAMPON
Ukoliko ne odlazite na izložbe i mačka vodi brigu o svojoj dlaci, nije potrebno kupati je. No, ako morate i želite, izaberite jako blagi šampon za mačke. On će ujedno nahraniti kožu i ima neutralan miris. Ono što se neće dopasti mački a obavezno je, je sušenje fenom. Zato, ako ne morate, ne kupajte je ili ako ste dovoljno sigurni i povjerljivi prema profesionalnom groomeru, odvedite je kod njega. Za izložbe, mi koristimo preparate marke Goop i Anju Beauté.

ŠKARICE ZA PANDŽE
Declawing je strogo zabranjen! Iako kod nas nije toliko „popularan“, neke veterinarske ambulante ga svejedno izvode. On je izrazito bolan – kao da su Vama odstranili ¾ svakog prsta na ruci i nozi. Ako niste spretni i sigurni kako odrezati noktiće, zatražite pomoć uzgajivača ili veterinara. Mačka bi trebala prirodno trošiti svoje noktiće na grebalici, no neke ih ipak ne istroše dovoljno pa dođe do uraslih noktiju, infekcija i krvarenja.

Njega, briga i zdravlje

 

Z D R A V L J E

Briga o zdravlju ne uključuje samo kvalitetnu hranu i cjepivo protiv zaraznih bolesti jednom godišnje, već i puno drugih stvari na koje ne obraćamo pažnju ili mislimo da nisu potrebni.

PARAZITI

Mačka živi isključivo u kući i nema kontakta sa ostalim životinjama i kako može dobiti parazite? Čak i one plemenite krvi su kontenjerke. Završit će u košu za smeće, uvaljati se u naše cipele, polizati šape i dlaku. Eto nam parazita! Jedan ugriz buhe dovoljan je da mačka dobije trakavicu. Ugriz zaraženog komarca može prenijeti neizlječivu (ili teško izlječivu) bolest srčanog crva. Invazija oblićima, crvima oštećuje probavni trakt. Krpelji nisu toliko opasni za mačke ali krpelj može pokrenuti autoimunu bolest.

Ne vjerujte u priče o godišnjem ili polugodišnjem čišćenju od parazita, radije preventivno čistite od parazita 1 x mjesečno. Postoje prirodni i neštetni preparati ali i sintetski, ukoliko se upotrebljavaju po točnom uputstvu, ne mogu naštetiti – ampule, tablete. Jedna nađena buha u kući, predstavlja opasnost za cijeli dom jer se brzo množe i borba protiv njih, uz mjesečnu upotrebu preparata može potrajati do 8 mjeseci – samo 10 % odraslih buha je na dlaci mačke, ostatak je skriven u gnijezdu, negdje u Vašoj kući, podrumu, tavanu. Ogrlice nisu stvorene da ih mačke nose, uvijek postoji opasnost od ozljede. Savjetujte se sa veterinarom oko prirodnih i sintetskih preparata za prevenciju protiv parazita, savjeti sa foruma, interneta nisu uvijek najbolje rješenje jer mogu ugroziti život mačke.

Njega, briga i zdravlje
Njega, briga i zdravlje
Njega, briga i zdravlje
Njega, briga i zdravlje

 

PREBIOTICI I PROBIOTICI, ENZIMI ZA PROBAVU
Kao i kod ljudi, kod pojave mekanije stolice ili proljeva, prvo posežemo za probioticima. Nakon samo nekoliko sati, proljev bi trebao prestati. No, važnije od tih gotovih (prah, tableta, kapsula, pasta) je svakodnevno oblaganja želuca sa prirodnim – jogurt, kefir, acidofil. Probiotici za ljudsku upotrebu nisu uvijek najbolji i za mačke. One imaju jaču želučanu kiselinu koja uništava i dobre bakterije koje unesemo sa preparatima. Savjetujte se sa veterinarom koji su prebiotici, probiotici i enzimi za probavu najbolji za Vašeg mačića. Kod sintetskih proizvoda pripazite na dozu i ne upotrebljavajte prečesto da ne naštetite prirodnoj flori želuca i crijeva.

Njega, briga i zdravlje
Njega, briga i zdravlje

 

ZELENO
Mačka u prirodi pojela bi pažljivo izabranu travu. Ona im je potrebna zbog lakšeg izbacivanja kuglica dlake. Ako kuglicu i povraća, ne trčite s njom odmah kod veterinara. No, ako se to događa jako često, možda je u pozadini neki zdravstveni problem. U pet shopovima nude se mješavine sjemenja koje veliki postotak mačaka ne voli i ne želi grickati. Mačke vole oštre, duge travke a jedna od omiljenih im je engleski ljulj. Isto tako, vole i Nepetu Catariu, koja na njih ima učinak kao valerijana na ljude – nije štetna i mačka zna reći dosta. Neke će odvaliti na peršin, korijander, miris vrećice čaja od mente. Ako kupujete gotovo, pripazite da je ekološki uzgajano, bez pesticida. Ne zaboravite, zeleno im je potrebno! Ako travu ne doživljava, posegnite za malt pastom, tabletama za izbacivanje dlake prirodnim putem (putem stolice), Miamor sladnim kremama, Slippery Elm (glatki brijest, nije nabavljiv kod nas), lagano poparena bundeva, žličica ulja (maslinovo, bučino) i samo u krajnjem slučaju tekući parafin.

Njega, briga i zdravlje
Njega, briga i zdravlje

 

 

PREPARATI ZA KASTRIRANE MAČKE
Ne vjerujem u priču da se mačka nakon kastracije udeblja. Da, obično nabace koju kilicu i pretilost je jako opasna za mačke. Udebljaju se zbog nedovoljno kretanja i dostupnosti hrane. Pretilost utječe na unutarnje organe no ono, u čemu je svaki vlasnik posebno u strahu, bolesti su mjehura, mokraćnih kanala i bubrega. Sve mačke su sklone tome, bilo to domaće, pasminske i mačke iz divljine, bile kastrirane ili ne. Znači, kastracija nije izravno vezana sa stvaranjem kamenaca i pijeska, već način života i prehrane. Stvaranje kamenaca i pijeska možete spriječiti sa urosil pastama, mokrom superpremium hranom, sirovim mesom, dostupnosti svježom vodom (sve mačke su lijene piti vodu i pomalo dehidrane u kućnim uvjetima), sirovom naribanom ciklom (začuđujuće, ali mačke je vole, mogu je probaviti a puna je vitamina C). Mojoj domaćoj mački je pomogao kod FUS-a Cordyceps kapsule a neki holistički stručnjaci sugeriraju i Slippery Elm.

GODIŠNJI SISTEMATSKI PREGLEDI
Prije cijepljenja, obavezna je dodatna vitaminizacija i imunizacija, te čiščenje od parazita. Ujedno, kada odlazite na cijepljenje, ponesite stolicu za koprološku pretragu. Osim općeg pregleda, napravite kompletni sistematski pregled koji uključuje KKS, ultrazvuk srca i bubrega. Bolje na vrijeme uočiti nego kasnije teže liječiti.

U kućnoj ljekarni uvijek je dobro uz vitaminske preparate i probiotike imati i nešto za ozljede – octenisept sprej, rivanol dok preparate poput antibiotskog praška, kortizonskih krema za oči nikada ne uzimajte na svoju ruku, bez dogovora sa veterinarom. Za podizanje imuniteta dobri su i domaći pripravci sa domaćim medom, kokosovim uljem i limunom. Ulje crnog kima može pomoći kod sezonskih alergija no ono što ne iskoristite, bacite. Ne može stajati otvoreno. Virusi stalno vrebaju i mogu utjecati na pojavu gingivitisa – učite ih odmalena na četkanje zubića. S godinama starosti trebat će možda ambulantno ukloniti plak sa zubi kako bi se smanjila mogućnost infekcija i bakterija, te samim time podigla kvaliteta života. Nikada ne perite podove sa kemijskim sredstvima – blaža otopina octa i soda bikarbone je jeftinija i učinkovitija. Nabavite i jednokratne šprice, kako bi neke pripravke lakše aplicirali – mace su mudre, čak i tabletu mogu dovoljno dugo držati u ustima da pomislite kako su je progutale a ako hrana ima drugačiji miris i okus, radije će ostati gladne. Povremeno je dobro očistiti uši i za to koristite posebne otopine nabavljive u pet shopu ili kod veterinara. Ako ne odlazite na izložbe, sa specijalnim škarama sa tupih vrhom, odrežite dlake između prstiju. Znamo da su one simbol te pasmine, ali te dlake izvornom pripadniku pasmine služe za lakše hodanje po snijegu. Pločice i glatke drvene površine su im preskliske i mogu se povrijediti.

Njega, briga i zdravlje
Njega, briga i zdravlje
Njega, briga i zdravlje
Njega, briga i zdravlje

ZABRANJENO KOPIRANJE CIJELOG ILI DIJELA TEKSTA BEZ DOZVOLE UZGAJIVAČNICE MAINE COON STARS
www.mainecoons.hr
mcostars@gmail.com

Tajči dizajn d.o.o.